Jak podawać piwo? 5 wskazówek

przez nprofit_topavanti
piwo

Jesteś piwoszem? Lubisz raczyć się smakiem piwa i celebrujesz tę chwilę dużo intensywniej niż inni? Obecnie alkohol ten stracił już status prostego, taniego trunku pitego wyłącznie na imprezach. Obecnie wiele osób wręcz się nim delektuje – to niewątpliwie zasługa rosnącej popularności piw rzemieślniczych. W poniższym artykule opowiemy Ci, jak właściwie podawać Twoje ulubione piwo, by jeszcze bardziej zyskało na smaku i nie traciło swych cennych walorów!

Odrzuć plastikowe kubki i słomki

Piwo, choć wielu osobom kojarzy się z tanim trunkiem, którym raczą się samotni mężczyźni w nieeleganckich barach, tak naprawdę odpowiednio serwowane smakuje niezwykle szlachetnie i posiada szereg aromatycznych właściwości. Ten słynny, chmielowy napój alkoholowy wlewany od niechcenia do jednorazowych kubków plastikowych lub popijany przez dołączoną plastikową słomkę w niczym nie przypomina tradycyjnego, charakterystycznego w smaku piwa.

Prawidłowe nalewanie napoju – niech powstanie piana!

Czy wiesz, że smak piwa i jego konsystencję w dużej mierze zawdzięczamy jego odpowiedniemu serwowaniu? Na przykład, jeśli pragniesz uraczyć się tym napojem tradycyjnie przechowywanym w beczce, piwo winno nalewać się „naraz”, za jednym pociągnięciem kurka. Z kolei nieco inaczej wygląda kwestia trunku przechowywanego w butelkach lub puszkach, dostępnych w prawie każdym sklepie – tu podawanie piwa przebiega dwufazowo. Najpierw lejemy piwo raz po ściance na około 2/3 wysokości przechylonego na ukos kufla, by potem z wyznaczonej sobie wysokości, nalewać napój tak, by powstała ta charakterystyczna piana na dwa palce. 

Piana piwa jest o tyle ważna, że tworzy ona warstwę ochronną i właściwie chroni napój przed kontaktem z tlenem, który pozbawia go aromatu.

Oczywiście Ci, którzy fanami piany nie są, nie muszą dostosować się do powyższej wskazówki – wystarczy każde piwo wlać do kufla za jednym razem i nie przemywać go wcześniej zimną wodą.

Temperatura piwa ma znaczenie

Jeśli myślałeś, że dobre piwo to wyłącznie to z lodówki, z pewnością się rozczarujesz. Otóż, mimo że Twój ulubiony napój powinien być przechowywany w chłodnej temperaturze (nie niższej niż 5 stopni Celsjusza) z daleka od światła, już samo jego nalewanie powinno odbywać się w temperaturze 8-16 stopni Celsjusza. Można to również odnieść do zasady, że im gęstsze i mocniejsze jest piwo, tym temperatura, w której będziemy je podawać, będzie wyższa. Należy pamiętać, że absolutnie nie wolno schładzać piwa kostkami lodu – zabieg ten nie tylko przyspieszy wydzielanie gazu, ale również pozbawi piwa charakterystycznego posmaku.

Kolejną istotną informacją jest fakt, że w przeciwieństwie do wina, piwo jest smaczniejsze, gdy jest młodsze. To ważna wskazówka dla osób, które gromadzą większe ilości chmielowego napoju „na później”.

Umyj kufel przed podaniem

I nie, nie chodzi tu wcale o kwestie higieniczne – nietrudno domyślić się, że raczej nie pijesz z brudnych naczyń. Kwestia umycia wybranego kufla jest o tyle istotna, że każdy nagromadzony na nim tłuszcz lub resztki płynu od mycia naczyń mogą sprawić, że pożądana przez nas piwna piana zacznie opadać. Dodatkowo tuż przed nalaniem piwa do szklanki warto zwilżyć ją lekko lub przepłukać zimną wodą – zabieg ten zapobiegnie ulatnianiu się rozpuszczonego w piwie dwutlenku węgla i sprawi, że napój dłużej zachowa bąbelki.

Designerskie szklanki do piwa w sklepie Designforhome.pl

Ostatnią wskazówką, choć wcale nie mniej istotną, jest kosztowanie piwa w odpowiednim naczyniu. Choć mogło by się wydawać, że te ulubione przez większość piwoszy kufle rozszerzające się ku górze są idealnymi szklankami do piwa, okazuje się, że to właśnie one pozbawiają trunek cennego smaku i aromatu. Dobrze wobec tego spożywać piwo w tych kuflach o nieco bardziej zaokrąglonych brzegach, które utrudnią bąbelkom ulatnianie się. Lubisz odpowiednie, ale zarówno oryginalne i ciekawe kubki? Designerskie szklanki do piwa w sklepie Designforhome.pl z pewnością spełnią Twoje oczekiwania! 

 

Podobne artykuły